Bencze Birtok
Maďarské progresivní biodynamické vinařství, které v roce 2011 založil István Bencze. Tento mladý a nečekaně i trochu plachý chlapík původně pracoval jako ajťák, načež propadnul vášní naturálních vín. Od začátku preferoval spíše nízkozásahový přístup a organickou produkci, načež v roce 2014 posunul celou filozofii výroby směrem k biodynamice (dnes drží certifikaci Demeter). Od roku 2017 po návštěvě několika legend naturálního vinařství v rakouském Štýrsku se rozhodl nepřidávat síru do žádných z jeho vín, čímž se řídí dodnes. Na přibližně 20 ha starých i nově vysazených vinic klade důraz na lokální typické odrůdy (Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Kékfrankos), rád experimentuje s nově vyšlechtěnými či cizími odrůdami a taky miluje svoje vinohrady evropských klasik jako Pinot Noir nebo Riesling. Co se zpracování týče, jeho vína nejsou čiřena, filtrována a ani sířena. Většina vín si prošla alespoň krátkou macerací na slupkách a zrála v různých hliněných amforách, červená pak i v dubových sudech.
Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem